Ajankohtaista

Takaisin

Arkea Tarkkalalla: Laatuun ja turvallisuuteen panostaminen merkitsee välittämistä

Tarkkalalla laatu ja turvallisuus ovat jo erinomaisella tasolla, mutta aina voi parantaa. Viisi työntekijäämme eri tiimeistämme kertoivat, mitä laatuun ja turvallisuuteen panostaminen heidän työarjessaan merkitsee sekä jakoivat myös omat vinkkinsä onnistumiseen.

Tarkkalan työntekijä huolehtii turvallisuudesta suojavarusteilla tehdessään töitä

Laatu, turvallisuus ja vastuullisuus muodostavat pohjan Tarkkalan tarkalle tekemiselle ja palvelulle. Teemat ovat myös keskeinen osa yrityksen strategian toteuttamista, ja tänä vuonna ne näkyvät myös työntekijöiden kouluttamisessa. Alkuvuonna käynnissä on ollut lisäksi työyhteisön oma Tarkkalan tarkkuudella -työturvallisuuskampanja, jonka tavoitteena on ollut ennen kaikkea muistuttaa turvallisuuden huomioimisesta entistä enemmän, myös vahvistaa toisista välittämisen ja yhteisen tekemisen fiilistä.

Isot koneet ja vilkkaat pihat vaativat tarkkuutta

Jokainen työntekijä on oman arkensa paras asiantuntija. Siksi halusimme kysyä tarkkalalaisilta, miten laatu, turvallisuus ja vastuullisuus näyttäytyvät arjessa eri puolilla yritystä.

Ville Pukero työskentelee trukinkuljettajana Rengossa, ja tarttuu välillä myös pyöräkoneen rattiin. Hänelle laadusta ja turvallisuudesta tulee ensimmäisenä mieleen keskittymisen, havainnoinnin ja tarkkuuden merkitys koneella ajaessa. Tehtailla tulee esimerkiksi huomioida pihojen paikoin vilkas liikenne, liukkaus sekä huolellisuus pakkauskuormia kuljettaessa.

– Me teemme täällä isojen koneiden ja kuormien kanssa hommia, niin jokaisen pitää osaltaan olla tarkkana ajon aikana. Turvallista ja tarkkaa tekemistä varmistavat esimerkiksi säännölliset tauot ja se, että pidämme jaksamisestamme huolta, Pukero sanoo.

Kissakosken tehtaalta työkaveri – myös trukkia ja pyöräkonetta kuljettava Jooseppi Heino nostaa esille, että työtehtävissä turha kiire ja häsellys on hyvä jättää pois. Se myös vaikuttaa olennaisesti koko porukan työkulttuuriin ja fiilikseen.

– Ihminenhän on luonnollisesti kaikista kyvykkäin tekemään itselleen kiireen, mutta se kiireen tuntu ei nopeuta tai auta työtä yhtään enempää. Jos joku muu ympärillä pitää kiirettä ja häsellystä yllä, se helposti tarttuu muihin, vaikka oikeasti ei olisikaan mitään hätää, Heino toteaa.

– Olen itse aika rauhallinen kaveri, ja pyrin sitten sillä tukemaan ja rauhoittelemaan myös muita, hän jatkaa.

Asianmukaiset turvavarusteet ovat laadun ja turvallisuuden perusta

Laadun ja työturvallisuuden varmistamisessa yksi tärkeimmistä asioista on luonnollisesti turvavarusteiden asianmukainen käyttö sekä turvallisuusohjeistuksien noudattaminen. Tarkkalalla turvavarusteisiin kuuluvat esimerkiksi huomiovaatteet, kypärä, suojalasit ja turvakengät.

– Meillä jokaisella työpisteellä on omat riskipaikkansa, mitkä työntekijän tulee huomioida. Tässä auttavat työturvallisuusohjeet sekä työkaveri, jolta voi aina kysyä apua. Kun kaikki toimivat yhteisten ohjeiden mukaan, ei haavereita tulisi sattua, sanoo Vierumäellä tehdaspalveluiden esihenkilönä työskentelevä Teemu Haapio.

Sara Vilkman työskentelee haketavarayhdistelmän kuljettajana Järvelässä ja on Tarkkalan tuoreimpia vahvistuksia. Hänelle merkitsee paljon, että uusi työnantaja haluaa satsata työntekijöiden turvallisuuteen.

– Meillä on niin paljon työntekijöitä, että on tärkeää pitää laatu- ja turvallisuusteemoja säännöllisesti esillä monelta eri kantilta. On ihan olennaista, että yhteisiä ohjeistuksia noudatetaan. Monessa paikassa asiat eivät ole näin hyvin, Vilkman sanoo.

Työntekijä huolehtii turvallisuudesta Tarkkalalla

Tien päällä maltti on valttia

Jonne Salin työskentelee Tarkkalan autokuljetuksissa Forssassa. Työturvallisuudessa ja laadussa ajoyhdistelmien kuljettajia haastavat eniten keliolosuhteet. On eri asia ajaa aurinkoisella ja kuivalla kesäkelillä kuin liukkaissa ja loskaisissa talviolosuhteissa.

Liukkaus on haaste tien päällä, mutta myös sahojen ja tehtaiden pihoilla. Esimerkiksi sahojen ja tehtaiden pihalla liukkauden torjuntaa ei saa juurikaan tehdä, jotta tuotanto ei vaurioidu hiekasta ja sorasta.

– Kelit vaativat aina omanlaisensa varautumisen ja asenteen. Mitä huonommaksi keli menee, sitä vähemmän tulisi olla kiire yhtään mihinkään. Silloin ajoon tulee keskittyä enemmän. Järkevämpää on olla tunti tai kaksi pidempään reissulla ja malttaa mennä kelin mukaan, kuin tulla hinurin perässä kotiin, Salin kertoo.

Vastuulliset yritykset satsaavat laatuun ja turvallisuuteen

Työturvallisuuden ja laadun huomioiminen ei nykypäivänä enää ole yritysten valinta, vaan sen tulisi olla välttämättömyys. Se on myös osoitus välittämisestä. Työntekijät ovat tästä samaa mieltä.

– Laatuun ja turvallisuuteen panostaminen on nykypäivää, ei siitä pääse mihinkään. Myös yhteistyökumppaneilla on tämän suhteen tiukat kriteerit, ja se vaikuttaa esimerkiksi sopimusneuvotteluihin, Teemu Haapio sanoo.

– Minusta se on kasvavan ja vastuullisen yrityksen merkki, että turvallisuuteen ja laatuun panostetaan. On hienoa, että meidän työntekijöiden mielipiteitä näissä asioissa kysytään ja otetaan huomioon, Jooseppi Heino toteaa.

– Ja tärkeintähän on, että me kaikki pääsemme täältä ehjänä ja hengissä kotiin, sanoo Sara Vilkman.

Myös Jonne Salinille turvallisuusohjeet ja niistä viestiminen aktiivisesti arjessa tuovat olon, että hänestä välitetään.

– Minulle tulee siitä hyvä mieli. Tulee tunne, että en ole vain numero palkanmaksulistassa vaan työpaikalla välitetään, että pääsen päivän päätteeksi kotiin.

“Minulle tulee hyvä mieli, kun työpaikalla välitetään, että pääsen päivän päätteeksi kotiin”

Millainen on Tarkkalan tarkkuudella -turvallisuuskampanjamme? Lue lisää ja tutustu meihin tarkemmin!